Warning: ob_start() [ref.outcontrol]: output handler 'ob_gzhandler' conflicts with 'zlib output compression' in /home/w/westberg/www/antikennu/mainfile.php on line 7
Antiken.nu - Content

  Bli medlem · 
Moduler
· Hem
· Logga in/ut - Inställningar
· Rekommendera Oss
· Undersökningar
· Uppslagsverk
· Vanliga frågor (FAQ)

Vilka är online
Det finns för närvarande, 5 gäst(er) och 0 medlem(mar) som är online.

Du är en anonym besökare. Du kan registrera dig gratis genom att fylla i detta formulär

5. Kolossen på Rhodos
Tillsammans kan man skapa underverkSida: 1/2

Kolossen på Rhodos var inte bara en gigantisk staty. Den var snarare en symbol för enigheten hos det folk som bodde på den vackra medelhavsön - Rhodos.


Från monumentets uppförande till dess förstörelse gick det bara 56 år. Trots det förtjänade kolossen sin plats bland de berömda underverken. "Men även liggandes på marken, är den förunderlig" sade Plinius d.ä.

Var låg det?
Vid inloppet i hamnen till medelhavsön Rhodos, Grekland.

Underverkets historia
Under största delen av sin historia bestod Grekland av stadsstater som hade begränsad makt utanför sitt eget närområde. På den lilla ön Rhodos fanns tre sådana stadsstater, Ialysos, Kamiros, och Lindos. År 408 f Kr enades städerna till ett gemensamt område med en enad huvudstad, Rhodos. Staden blomstrade ekonomiskt och hade starka ekonomiska band till sin huvudsakliga allierade, Ptolemaios I i Egypten. År 305 f Kr belägrade Antigonos från Makedonien - som dessutom var rival till Ptolemeierna - Rhodos i ett försök att bryta alliansen med Egypten. De klarade aldrig att tränga in i staden. När ett fredsfördrag skrevs 304 f Kr upphörde Antigonos med belägringen av staden och lämnade en enorm mängd militär utrustning efter sig. För att fira sin enighet sålde Rhodos invånade utrustningen för att bekosta en enorm staty till sin solguds ära, Helios.

Konstruktionen av kolossen påbörjades 292 f.Kr.. Bygget tog 12 år och slutfördes 280 f Kr. I åratal stod statyn i hamnens inlopp tills en stor jordbävning drabbade Rhodos ca 224 f Kr. Staden skadades svårt och kolossen bröts av vid sin svagaste punkt - knäet. Staden mottog genast ett erbjudande från Ptolemeios III i Egypten att stå för samtliga kostnader för att återuppbygga monumentet. Emellertid konsulterades ett orakel som förbjöd återuppresningen. Ptolemeios III erbjudande avböjdes.

Under nästan ett årtusende förblev statyn i ruiner. År 653 e Kr invaderades Rhodos av araberna. De tog isär det som var kvar av statyn och sålde delarna till en jude från Syrien. Det sägs att alla delarna fraktades till Syrien på 900 kameler. Ett tragiskt öde för en så vacker byggnad.
Nästa sida (2/2) Nästa sida


Content ©

Webbplatsen använder PHP-Nuke Webbplatsen är gjord på en Mac!

Alla logotyper och varumärken på denna webbplats tillhör sin ägare. Kommentarer och andra bidrag från utomstående tillhör och ansvaras för av sin upphovsman. Allt övrigt innehåll © 2001-2021, Kim Westberg.